Vecka 31 (30+0)

Jag har just nu inget photoshop, så veckans bilder uteblir tyvärr!

Bebis: 
Fostret väger runt 1,6 kilo. Längden är ungefär 43 centimeter. Fingernaglarna har vuxit ut ännu mer och når fingertoppen. Fostret kan fixera blicken och ser bättre skillnad på ljus och mörker. Det verkar som om det även kan börja känna igen och reagera på musik som spelas vid upprepade tillfällen. Barnets proportioner påminner mer och mer om ett barn som är fött, huvudet är nästan åtta centimeter i diameter och fötterna knappt sex centimeter. Hjärnan växer sig större och börjar få allt djupare veck för att få plats. Barnets hud som tidigare varit skrynklig börjar nu fyllas ut med fett och slätas ut.
 
Kroppen: Det är vanligt med besvär från ryggen under senare delen av graviditeten. Livmodern är tung och belastningen blir stor på både ben, rygg och bäckenbotten. För att undvika att få trötthetsvärk i ländryggen är det viktigt att ha en bra hållning och motverka svank. Personer som tidigare haft problem med ryggen löper större risk att drabbas av besvär.
Förutom den naturliga belastning som blir av den ökade tyngden gör graviditeten i sig att ledband, höfter och ryggrad luckras upp genom ett hormon som heter relaxin. Hormonet vidgar bäckenet och underlättar på så sätt förlossningen. Vissa känner stora besvär av foglossning och kan då behöva hjälpmedel i form av till exempel stödbälte. Undvik asymmetriska rörelser som exempelvis att gå i trappor och bära tunga saker.
Om du har extra tungt arbete kan du ha rätt till gravidpenning (tidigare havandeskapspenning) från och med nu. Du ansöker om gravidpenning hos försäkringskassan.

Tankar om veckan som gått: Mycket jobb har kantat vecka 30, vilket oxå har känts av i kroppen. Mer sammandragningar, foglossning, ont i både rygg och fötter. Känner mig helt slut när jag kommer hem på kvällen. Men nu så är det bara denna veckan kvar, sen så är man ledig, känns väldigt välbehövligt. Bebis rör sig och lever runt i magen på mig rejält. Det blir verkligen tydligare för varje vecka som går, den lille krabaten har blivit stor, och starkare, så sparkarna är rätt hårda ibland. Lilla gosunge. 
Jag känner mig piggare på kvällarna nu och har ibland svårt att somna. När jag väl somnar, så sover jag rätt gott, dessvärre så är jag rätt lättväckt, men det har jag nog iofs alltid varit. För övrigt har jag mått bra. Kan inte klaga faktiskt. 


Vad Har Du På Hjärtat!?


Kommentera inlägget här:

Berätta för mig vad du heter!:
Vill du bli ihågkommen?

Din Mailadress: (som såklart bara jag kan se)


Din Bloggadress:


Vad vill du säga då?:


Trackback
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...