Vecka 33 (32+0)Bebis:Fostret ökar snabbt i vikt och väger nu cirka 2 kilo. Längden är ungefär 45 centimeter. Om barnet skulle födas nu kan det under ett par veckors tid behöva lite andningshjälp, extra värme och hjälp att få i sig tillräckligt med näring för att må bra. Det finns gott om fostervatten, det är vanligt att det finns nästan en liter. Vattnet gör att fostret kan röra sig fritt och att livmodern inte trycker direkt mot fostret. Fostervattnet har ingen färg men är lite grumligt och har en doft som påminner lite om hav och tång.


Kroppen: Trots att magen är stor är det bra att försöka hålla i gång musklerna så gott det går. Promenader, simning och yoga för gravida brukar kännas bra. Vissa kan inte vara aktiva på grund av olika besvär – för att inte gå upp för mycket i vikt kan man kompensera bristen på motion med att inte äta mer än vanligt. Graviditeten gör att du behöver ungefär 300 kalorier extra per dag. Det motsvaras av ett mellanmål med till exempel en tallrik filmjölk med lite flingor, en smörgås och ett äpple. Ju tyngre du blir desto vanligare är det att fötter och ben svullnar. Ligg gärna med benen högt en stund och använd stödstrumpor hela dagen. Det är bra att sätta på stödstrumporna redan innan du kliver ur sängen. Ett bad kan hjälpa.

Egna tankar om veckan som gått: Mycket sammandragningar just nu, kan knappt städa utan att det känns av. Det brukar räcka med att jag vilar mig lite, så går det över. Bebis är fortfarande aktiv i magen, kanske inte lika rörlig som tidigare, det är ju trångt där inne nu, men det sparkas och rör sig fortfarande en hel del. Att vara hemma och graviditetsledig är helt underbart! Jag tar dagen som den kommer, och känner verkligen att jag mår mycket bättre än när jag jobbade. Nu kan jag verkligen njuta av graviditeten, för just nu så mår jag väldigt bra. Tungt är det ju, men inte så mycket värre än så. Om jag ska klaga på nått, så är det att värken i handleder har kommit tillbaka, förmodligen har jag samlat på mig mer vatten. Men det funkar. Hoppas kommande veckor blir lika bra.

 


Vad Har Du På Hjärtat!?


Kommentera inlägget här:

Berätta för mig vad du heter!:
Vill du bli ihågkommen?

Din Mailadress: (som såklart bara jag kan se)


Din Bloggadress:


Vad vill du säga då?:


Trackback
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...