Bm besök i vecka 36

 
Lilla älskade skatt, gud vad vi längtar efter dig (35+0)
 
Då var vi hemma igen, efter ytterligare ett besök hos bm. Det var inte min vanliga bm idag, hon är på semester. Alltid lite konstigt att träffa någon annan, men det var ett bra besök, en jätte trevlig bm. 
Nu har bebis lagt sig rätt med huvudet ner. Känns bra, med tanke på att förra gången jag var där i vecka 33, så låg h*n inte alls med huvudet ner, så jag var orolig att det skulle behövas ett vändningsförsök, men det verkar som om det inte blir aktuellt nu. Nästa gång vi ska dit är den 14/8 och då ska vi göra en sammanställning av graviditeten, hur jag upplevt det och hur jag har mått, tankar om förlossningen, smärtlindring osv.

Sf mått: 34
Blodtryck : 130/70
Hjärtslag: 144 slag/minut


 
2013-07-30 @ 13:43:00

Vecka 36 (35+0)

 

Bebis: Nu väger barnet mellan 2200-2500 gram och längden är ungefär 45 centimeter. Barnet kan börja röra sig mindre nu, de stora rörelserna ersätts ofta med små stötar från fötter och knän. Tänk på att det är karaktären på fosterrörelserna som ändras, dock ej frekvensen. Vid avsaknad av eller minskade fosterrörelser ska du ALLTID kontakta förlossningen eller din MVC. Man kan få fin kontakt med barnet inne i magen, om man till exempel puttar lite på något som kan vara barnets fot kan man få en reaktion tillbaka. Kanske tar barnet bort foten för att sedan placera den på samma ställe igen.
 
Kroppen: Nu står livmodern i regel som högst och det kan kännas som om alla organ är ihoppressade till bristningsgränsen. Livmodern når ända upp till bröstbensspetsen.
Under hela graviditeten har säkert tankar runt förlossningen funnits mer eller mindre. Det känns säkert som om du har varit gravid bra länge nu och förlossningen börjar kännas allt mer aktuell. Vissa ser med spänning fram emot förlossningen medan andra har blandade känslor. Det är bra att ta reda på vad som händer under de olika skedena under förlossningen. Till exempel hur du kan hantera och möta smärtan och vilka smärtlindringsmetoder som finns att tillgå.
Det kan kännas skönt att ha en väska färdigpackad när det är dags att åka in till förlossningen. I den kan du packa saker som journal från barnmorskemottagningen, olja till massage, tjocka strumpor/tofflor, mjukisbyxor, tandborste och tandkräm, hårborste, hårsnoddar, tvål och schampo, amningsbehå och amningskupor, matsäck och kamera

Egna tankar om veckan som gått: I onsdags var jag hos barnmorskan för att lämna blodprov. Jag har drabbats av graviditetsklåda, och då gör man alltid ett blodprov för att kolla så att alla värden är okej. Fick svar senare i veckan att allt var okej, så det var ju bra. Klåda har lagt sig lite nu, så det stör mig inte så mycket längre. Skönt! 
Man märker att det inte är jätte lång tid kvar nu, man är verkligen trött på att vara gravid. Men snart snart får vi äntligen träffa vår lilla skott som legat så länge och grott i mammas mage. 
Känt av mer foglossningar nu, häromdagen såpass illa att jag knappt kunde stå upp utan smärta. Vissa dagar är det ingenting, så det varierar mycket. För övrigt mår jag bra. Det är mina handleder som värker och domnar, men det är ändå överkommligt. Inga andra besvär, förutom att man knappt kan röra sig obehindrat. Men det är det värt!!
2013-07-29 @ 16:42:09

Lata dagar

Hej vänner!
Lite frånvarande härifrån, ibland orkar jag inte helt enkelt, och ibland så har jag annat för mig. 
Det har varit en del lata dagar nu det senaste, inte fått så mycket gjort, mest vilat i soffan. Värmen är ganska knäckande, det känns som 40 grader ute ibland. Man lyckas inte få så mycket gjort, man är mest utmattad. 

Jag har börjat packa bb-väskan i alla fall. Bebiskläder åtminstone, och två amningslinnen åt mig. Jag ska få köpt amningsbehåar oxå tänkte jag. Sen har jag beställt en mysdress som är på väg, som oxå ska packas ner. 
En liten bit på väg i alla fall. Imorgon går vi ju in i vecka 36, så det känns som om det kan vara bra att vara redo (så redo man nu kan bli). 

Idag blir det restaurangbesök, och efter det hade vi tänkt oss ikea, som vi aldrig fick gjort förra helgen. En byrå till bebiskläder mm. är ganska nödvändigt. 

Ha en härlig söndag!
2013-07-28 @ 15:02:00

Graviditeten i datum

 • Befruktningen ägde rum omkring: 2012-12-09
 • Hjärtat börjar att slå ungefär nu: 2013-01-03
 • Embryot börjar röra sig: 2013-01-26
 • Embryostadiet övergår till fosterstadie: 2013-02-02
 • Alla inre organ är i stort sett färdigbildade: 2013-02-02
 • Risken för missfall avtar efter detta datum: 2013-02-16
 • Illamåendet avtar för de flesta: 2013-02-23
 • Könsorganen börjar bli tydliga (inte på ultraljud): 2013-03-02
 • Fostret kan svälja och kissa: 2013-03-16
 • Ungefärlig nu är det dags för RUL: 2013-03-23
 • Nu kan du kanske känna fostrets rörelser: 2013-04-02
 • Fostret börjar få regelbundet sovmönster: 2013-04-16
 • Fostret kan nu höra: 2013-05-06
 • Nio av tio barn överlever om de föds nu: 2013-06-04
 • Många bebisar lägger sig nu med huvudet nedåt: 2013-07-08
 • Ditt beräknade förlossningsdatum: 2013-09-01


2013-07-24 @ 22:30:29

Tråk-dag!

Idag mår man inget vidare. Ont ont ont, känns som foglossningar, men kan lika gärna vara förvärkar, eller en bebis som trycker på nån nerv. Hur som helst så har jag fått ligga på soffan heeela dagen, rastlösochuttråkad.nu. Det enda vettiga och lite roliga jag faktiskt fått gjort är att tvätta bebiskläder, det är mest mysigt, och känns samtidigt väldigt overkligt. Nu hänger det massa söta små kläder på tork, mysigt! 

Idag har jag oxå besökt bm. Har haft problem med graviditetsklåda den senaste veckan, riktigt jobbigt, kliar och kliar. Så idag fick jag åka in till bm och lämna ett blodprov, det ska kollas så att gallsyrorna i blodet inte är för höga. Provsvaren får jag nästa vecka. 

Nu känns en hallonsmoothie lockande, hoppas att morgondagen blir bättre!
2013-07-24 @ 17:33:00

Vecka 35 (34+0)

 
Bebis: Fostret väger nu ungefär 2,4 kilo. Det har blivit knappt 47 centimeter långt.Fostret har lagt på sig mer fett. Huden är tjockare och mindre genomskinlig. Det ulliga hår som tidigare funnits på kroppen är borta, och huden är täckt av rikligt med skyddande fosterfett. Om barnet skulle födas nu kan det vara så insmort att huden är vit och kletig av allt fett. Fettet gör att huden blir mycket mjuk. De flesta barn ligger med huvudet nedåt. När barnet har ställt in sig på rätt sätt känner många en lättnad. Nu börjar det bli mer verkligt, snart kan barnet komma. Livmodern har vuxit sig så hög att den når upp under revbensbågen. Fingernaglarna har nu vuxit ut helt och hållet på barnet. Barnets benmärg börjar producera röda blodkroppar. Du känner nu varje dag hur barnet rör på sig och det är inte ovanligt att du lagt märke till att ditt barn har en speciell dygnsrytm, som ofta fortsätter efter att barnet är fött.
 
Kroppen Nu ökar du snabbare i vikt, upp till drygt ett halvt kilo varje vecka. Av det går cirka 300 gram till barnet. Om du ökar väldigt mycket i vikt kan det bero på att du samlar på dig vätska. Det är oftast normalt men kan även vara ett av flera tecken på en komplikation. Mot slutet av graviditeten går du på fler besök hos barnmorskan för att till exempel upptäcka om blodtrycket stiger. Många får halsbränna, magen känns ofta full och det är svårt att hitta sköna ställningar på natten. Du får räkna med att vakna några gånger per natt för att kissa och vända dig i sängen.
Vid den här tiden gör barnmorskan en sammanfattning om hur din graviditet har varit. Du kan skriva ett förlossningsbrev där du skriver lite om dig själv och dina förväntningar på förlossningen, samt vilken form av stöd som du tror att du och din partner kommer att behöva.
 
Egna tankar om veckan som gått: För första gången kan jag helt ärligt säga, jag är trött på att vara gravid nu! Tungt och otympligt, magen är mest i vägen, och man kan inte röra sig fritt. JA, det ÄR jobbigt! Jag vill inte klaga, men nu känner jag att jag måste. Det är absolut ingen dans på rosor detta, inte för att jag trodde det heller, men ändå. Bebis sparkar hårt nu, och det kan göra riktigt ont, H*n har hittat mina revben, i alla fall på kvällen när jag ligger i sängen och ska sova, på dagarna sparkas det ofta på samma plats. Det är ändå mysigt trots allt att känna sparkar och rörelser, och jag kommer säkert sakna det lite när bebis är ute. Vi är så nyfikna nu på hur skrotten ser ut, och vem h*n är lik osv, ska bli såå spännande detta!
2013-07-22 @ 13:20:00

Underbara sommardagar

Synd att dem passerar så fort, dessa helt underbara dagar i solen. Satan vad man älskar sommaren! 
Det är därför jag varit lite frånvarande här, jag har varit ute i det härliga vädret, man får passa på när det bjuds. 

I torsdag blev det som sagt fika på Marstrand med Marre och Jojo. Det var härligt och roligt, det bjöds på massa skratt! Vi stannade inte så länge dock, solen gick i moln, och det började blåsa, så vi begav oss hemåt igen.

Igår var det dags för årets första dopp (för min del). Det var när vi satt på svärmors uteplats i hettan, som det bestämdes att vi skulle bada. Jag, Linda, Malin & Henke. Jag trodde inte jag skulle våga mig i, men det gjorde jag minsann, det blev sjö denna gången, kåsjön närmare bestämt. Lite kallt var det allt, men skönt, och verkligen värt det. Hoppas det blir fler såna dopp i år 
Efter detta åkte jag hem till vårt, och inväntade älsklingen som tyvärr jobbade sent (senare än vanligt alltså). Det blev sedan middag ute på balkongen, riktigt mysigt. 

Idag har vi spenderat dagen ute vid havet, tillsammans med Lasse, Patricia och barnen. Riktigt varmt och skönt, nästan för varmt för de två gravida hehe. Efter strandhäng, blev det iväg till mataffären och inhandla grillmat. Hem till L & P och grilla en massa gott! Gud så gott det var!! Härliga skratt och massa bebisprat blev det ju såklart.
Åkte hem i lagom tid, och nu ligger vi här hemma och bara slappar. Jag hade inte kunnat önska mig en bättre helg, och än är den inte över, imorgon blir det ikea och förhoppningsvis tippen för att slänga lite mera skräp. Det ska fixas iordning inför bebis ankomst nämligen! 

2013-07-20 @ 22:58:00

Besök på jobbet

Igår var en bra dag. 
Jag tog med mig svägerskorna Linda och Malin, och begav oss till mitt jobb och hälsade på. Det var riktigt trevligt att träffa alla (dom som inte har semester vill säga) även ifall man bara varit borta i snart 3 veckor, så känns det konstigt nog längre tid än så. Vi fikade med glass och en massa prat blev det. Vi var på kvinnokliniken och hälsade på bästaste pia snäckan. Vi fick se massa små nyfödda bebisar, så nu längtar man ännu mer. 

Senare blev det middag hemma hos Malin. Mycket god mat som Malin lagade till, snacka om lyx att få maten lagad, oftast lagar jag mat själv, så det känns ju extra bra, och gott när någon annan gör det ;-)

Idag blir det fika med Marina och Jojo. Vi ska bege oss ut till Marstrand, ska bli väldigt mysigt måste jag säga. Träffas och fika och prata massor, dessutom i detta härliga väder, visst kan det bara bli bra? 


2013-07-18 @ 12:14:27

Balkongen får en uppfräschning


Igår begav vi oss ut. jag och bästis Linda för att fixa iordning på balkongen här hemma. Vår balkong är inte stor, så man får göra så gott man kan på den lilla ytan. Från början var det endast ett kallt betonggolv, men Martin la den fina trallen på plats, så nu är golvet både finare och skönare att gå på. 

Sen blev det dags för inredning. Ett bord och stolar och blommor, och visst blev det fint? Älskar möblerna speciellt, så jäkla snygga! 
Nu ska jag bara köpa nån fin duk till bordet, och kanske någon liten lykta. 
Riktigt fint blev det, och väldigt nöjda är vi såklart. 
Tur man har världens bästa inredare till sitt förfogande, Tack Linda för att hjälp!
 
2013-07-16 @ 12:34:23

Vecka 34 (33+0)Bebis: Nu är fostret så moget att om förlossningen startar försöker inte förlossningspersonalen skjuta upp födseln. De flesta barn som föds efter vecka 34 klarar sin andning bra och klarar sig utan kuvös. Men de är fortfarande ömtåligt och behöver oftast hjälp att hålla värmen och få i sig näring. Vikten är uppe i ungefär 2,3 kilo och längden i 46 centimeter. 

Kroppen: Under slutet av graviditeten kan det ibland kännas som om lungorna trycks uppåt och man får svårt att andas för en stund. Det kan vara svårt att skilja förvärkarna från riktiga värkar. De kan komma tätt och upplevas som intensiva, ett sätt att särskilja dem är att ta ett varmt bad, det får förvärkar att avta medan riktiga värkar fortsätter.
Många börjar fundera allt mer på förlossningen. Det är vanligt att man är orolig för att något ska hända. Du kan vara orolig för att du har mått ”för bra” och tänka att ”det får inte vara så här lätt”. Eller så tänker du motsatsen, ”allt har varit så jobbigt, det kanske inte är meningen att jag ska få vara glad”. Det är vanligt och helt normalt. Även som partner kan man ha många funderingar. Det är svårt att förbereda sig på att vara ett bra stöd när man inte vet vad som väntar. En del blivande pappor eller partners kan uppleva tanken på förlossningen som skrämmande.

Egna tankar om veckan som gått: Jag har drabbats av en jäkla klåda, ovanpå tårna. Sökte lite på nätet, och det finns tydligen nått som heter graviditetsklåda. Det är tydligen vanligt under graviditeten. Riktigt jobbigt när man vaknar på natten och kliar som en tok. Det finns hjälp att få, jag ska prata med bm nästa gång jag är där (ifall jag nu kan stå ut tills dess..?) Annars så mår vi toppen! Jag försöker vila i största möjliga mån, känner av förvärkar när jag är för aktiv, då gäller det att tagga ner lite. I veckan var vi hos bm. Mitt järnvärde har äntligen lagt sig på en acceptabel nivå, skönt! Hjärtat slog så fint, och sf-måttet fortsätter att följa kurvan. 
 
2013-07-15 @ 14:37:54

Magen från vecka 18 t.o.m vecka 33

 
Från en liten bula i vecka 18, till en stor kanonkula i vecka 33. Det syns verkligen att det hänt saker under dessa veckor.

 
2013-07-15 @ 13:42:00

Underbart!

Tanken slår mig ibland, hur underbart detta lediga livet faktiskt är. Jag vet att plånboken blir rejält drabbad, men det får vara värt lite pengar när man får vara hemma och bara vara. Jag hade nog ändå inte klarat av att jobba nu, så tung som man ju är.
Det blir lite långtråkigt ibland, tyvärr så jobbar ju Martin, så jag får ju hitta på saker själv för det mesta. Men så har jag ju min fina Linda som oxå är hemma och rastlös, så vi kan slå våra kloka huvuden ihop, och hitta på saker tillsammans. 
Hur som helst, det är underbart att vara ledig, det känns väldigt lyxigt.

Helgen är förbi, och vi blickar framåt mot en ny vecka. Idag går vi in i vecka 34. 

Helgen var bra, vi var hos mina föräldrar i skepplanda i lördags, grillade och hade trevligt. 
Igår blev det mest röj här hemma, vi fick åkt en vända till tippen och slängt lite grejer. Martin blev färdig med trallen ute på balkongen, så nu fattas bara nya fina möbler och lite blommor, så kan man sitta där jämt sen. 

Funderar lite på hur vi ska lösa det med plats här hemma. Det är ju inte så att vi har gott om förvaring.
Tanken slog mig att man kanske kan köpa en byrå, som kan användas som både förvaring och skötbord. Får hitta ett som är i lagom höjd bara.
Det kommer krävas en del ommöblering innan bebis kommer, hoppas vi kan fixa det.


 
2013-07-15 @ 12:43:00

Äntligen Fredag!

Även ifall man är ledig, så känns fredagen alltid extra bra. Kan ju kanske bero på att Martin inte e ledig, så när fredagen kommer, så vet jag att vi i alla fall har två kommande dagar ihop. Äntligen är fredagen här! 

Helgens planer är redan bestämda. Det ska minsann grillas hemma hos mina föräldrar imorgon. Ska bli riktigt gott! Jag som älskar grillat! Så jag räknar med en kanonlördag!

I onsdags var jag oxå en sväng hos mamma och pappa, vi hälsade på mormor och morfar oxå. Väldigt trevligt. Skönt att komma bort ibland, komma hemifrån. Även om det bara är över dagen. 

Gårdagen blev det inte mycket gjort. Fikade och solade lite mes svärmor och svägerskorna. Sen handlades det lite, och jag klickade hem lite kläder från Ellos. Kläder till mammakroppen, som snart inte får plats i mina vanliga klänningar. Att jag faktiskt kommer i vissa av dem fortfarande är ett under hehe. Typiskt nog, fick jag en rabattkupong i brevlådan IDAG från ellos, tack för den! 

Idag har det fikats i stan. Vi var två blivande mammor som har bf på samma , ni kan ju tänka er vad vi pratade om. Riktigt mysigt och väldigt gott med en god muffin och en hallonsmoothie. 

Nu blir det vila lite på soffan. Jag hade tänkt åka och tvätta bilen, men kroppen sa bestämt nej. 

Önskar er en kanon fredag!
2013-07-12 @ 18:05:10

Bm besök i vecka 33

 
Hej vänner!
Då har jag varit på ytterligare ett besök hos min underbara bm. Jag var så glad när det visade sig att mitt järnvärde har gått upp, så nu ligger jag på en bra nivå, riktigt skönt att se att järntabletterna gör nytta. För övrigt så såg det ut såhär:
 
Sf-mått: 32
Blodtryck: 120/80
Hjärtslag 140 slag/minut
 
Bebis har inte fixerat sig än.

Ikväll är det förresten mysmiddag för mig och min älskade sambo. Idag är det nämligen 3 år sedan vi officiellt blev ett par. Jisses! 3 år! Tiden går verkligen fort. För tre år sedan hade vi ju ingen aning om att vi 2013 skulle sitta med världens bästa skatt i magen, tänka sig vad livet kan svänga. 

Ha en underbar kväll, det ska vi minsann ha!
2013-07-09 @ 20:37:00

Vecka 33 (32+0)Bebis:Fostret ökar snabbt i vikt och väger nu cirka 2 kilo. Längden är ungefär 45 centimeter. Om barnet skulle födas nu kan det under ett par veckors tid behöva lite andningshjälp, extra värme och hjälp att få i sig tillräckligt med näring för att må bra. Det finns gott om fostervatten, det är vanligt att det finns nästan en liter. Vattnet gör att fostret kan röra sig fritt och att livmodern inte trycker direkt mot fostret. Fostervattnet har ingen färg men är lite grumligt och har en doft som påminner lite om hav och tång.


Kroppen: Trots att magen är stor är det bra att försöka hålla i gång musklerna så gott det går. Promenader, simning och yoga för gravida brukar kännas bra. Vissa kan inte vara aktiva på grund av olika besvär – för att inte gå upp för mycket i vikt kan man kompensera bristen på motion med att inte äta mer än vanligt. Graviditeten gör att du behöver ungefär 300 kalorier extra per dag. Det motsvaras av ett mellanmål med till exempel en tallrik filmjölk med lite flingor, en smörgås och ett äpple. Ju tyngre du blir desto vanligare är det att fötter och ben svullnar. Ligg gärna med benen högt en stund och använd stödstrumpor hela dagen. Det är bra att sätta på stödstrumporna redan innan du kliver ur sängen. Ett bad kan hjälpa.

Egna tankar om veckan som gått: Mycket sammandragningar just nu, kan knappt städa utan att det känns av. Det brukar räcka med att jag vilar mig lite, så går det över. Bebis är fortfarande aktiv i magen, kanske inte lika rörlig som tidigare, det är ju trångt där inne nu, men det sparkas och rör sig fortfarande en hel del. Att vara hemma och graviditetsledig är helt underbart! Jag tar dagen som den kommer, och känner verkligen att jag mår mycket bättre än när jag jobbade. Nu kan jag verkligen njuta av graviditeten, för just nu så mår jag väldigt bra. Tungt är det ju, men inte så mycket värre än så. Om jag ska klaga på nått, så är det att värken i handleder har kommit tillbaka, förmodligen har jag samlat på mig mer vatten. Men det funkar. Hoppas kommande veckor blir lika bra.

 
2013-07-08 @ 22:20:00

MåndagMåndag och ny vecka i dubbel bemärkelse, idag går vi in i graviditetsvecka 33. 33!! Jisses!! Vad hände med tiden? Redan vecka 33, det är helt sjukt. 

I alla fall. Helgen har som vanligt gått så fort, även när man är ledig på veckorna, så går helgen sjukt fort. Antaglien för att helgerna är roligare, då Martin e hemma och vi kan göra saker tillsammans. Helgen har varit kanon. I fredags så tog vi det lugnt här hemma, lagade middag och gottade oss i soffan. I lördags var det dags för bowling och middag med bästaste familjen Lindh och Henke. Det gick väl sådär bra, jag kom sist haha. Men det var roligt ändå. Sen efteråt var det middag hemma hos Linda, jättegoda pajer som Linda gjort, och tårta till efterrätt, Henke som fyllder år denna veckan firades lite i förväg, 
Igår var vi slöa, och slappade mest i soffan hela dagen. Bortsett från bilresor till och från affären.
Senare igår kväll var vi med Linda och Henke i lillebybadet, satt och gottade oss i solen. Henke badade, men det gjorde inte vi andra, jag doppade inte ens fötterna, haha.

Idag blir det lite städande här hemma. Ska försöka få nått gjort i alla fall, känner mig rätt osmidig och har svårt att röra mig obehindrat. Men det ska säkert gå bra i lugnt tempo hehe.

Imorgon är det dags för bm-besök igen, mäta mage och lyssna på hjärtat. Mysigt, det ser vi alltid fram emot.
2013-07-08 @ 11:25:09

Underbara

 
Min fina älskade familj var här idag (alla utom pappa som jobbar) och det fikades och pratades. Jag bakade kärleksmums som blev väldigt goda. Så hade dem köpt med sig en jättefin orkidé till mig, och kläder till lillskrutt. Bodyn på bilden, köpte mamma redan när vi berättade att vi skulle ha barn, i typ vecka 5 alltså. Så fina kläder, dessvärre så gör inte bilden dem rättvisa, byxorna är mer åt det gröna hållet, på denna bildern ser dem mer blåa ut. 
Jättefint är det i alla fall, och man längtar ju tills det får användas!

2013-07-05 @ 16:23:56

Under 60!

Tiden springer iväg, nu är vi nere på 59 dagar kvar till bf! Nu när man dessutom är hemma på heltid, lär väl tiden springa iväg. Det vet man ju sedan tidigare, att tiden går fort när man väl är ledig. Inte mig emot, jag vill gärna att tiden går ännu fortare, så vi får träffa vår skrutt snart! 

Gårdagen var en kanondag! 
Körde bästisen Linda till syntest. Efter detta begav vi oss till allum och handlade lite smått och gott. Jag fick köpt en ny mascara och en inpackning.. Inte så roliga grejer kanske, men välbehövligt. Sen köpte vi med oss subway och åkte hem till oss och käkade. Senare blev det rusta och sen ica. Sen hem till oss igen, laga middag och fixade mjukglass. Mjukglassen var väl sådär.. Smakade inte så mycket faktiskt, sen så kändes det mer som vispad grädde man satt och slevade i sig. Inte alls som den goda mjukglassen på triumph, besvikelse!
Kvällen slutade framåt 24-tiden, och sen somnade jag innan jag hann nudda kudden nästan. Tröttgravidkvinna.nu.

Ikväll händer det en massa annat roligt. Tyvärr kan jag inte gå in på vad, men imorgon får ni veta ;-)

Puss på er!
2013-07-04 @ 11:06:00

En bra början

Då har man redan hunnit avverka två dagar av sin ledighet. Måndagen var kanon, mysfika med Natalie och lilla Bella. Kaffe och bulle, och sen lite skvaller på verandan i solen, perfekt måndag!

Idag har jag städat lägenheten. Inte lika roligt, men ändå skönt att ha det gjort. Har en del kvar att göra, putsa fönster och frosta av frysen, men det får vänta lite. Känner mig rätt slut bara efter detta jag gjort nu. Det är ju inte precis lätt att städa med en stor mage i vägen, sen får jag lätt sammandragningar när jag är igång, så då får jag vila mig lite. Så det tar sin tid, men det blir bra när det väl är klart. Största utmaningen är dammsuga under saker, böja sig är ju inte det lättaste. 

Nu blir det en lugn kväll i alla fall. Vet inte vad jag ska hitta på, men jag kommer väl på nått. 


2013-07-02 @ 15:27:38

Vecka 32 (31+0)

 
Bebis: Vid den här tidpunkten väger barnet cirka 1500 gram och är ungefär 40 centimeter långt. Nu har barnet något bättre kontroll över sin kroppstemperatur. Lungorna är färdiga och barnet ligger nu och tränar dem genom att andas ner fostervatten i dem, ofta med hicka som följd. Tånaglarna växer allt mer. Barnets sparkar blir nu mer som kraftiga knuffar och man kan lätt särskilja olika kroppsdelar från varandra. Ibland kan man kanske känna något spetsigt som rör sig hastigt tvärs över hela magen, det kan vara ett knä eller en fot. Genom att barnet hickar kan man också få en uppfattning åt vilket håll barnet är vinklat, hickningarna känns som mest från barnets rygg

Kroppen: 
Man kan lätt bli andfådd när man gör något ansträngande trots att lungkapaciteten har ökat. Att man blir andfådd är helt normalt, barnet får lika mycket syre oavsett hur flåsig man känner sig. I slutet av graviditeten kan trycket på pulsådern bli för stort om man ligger på rygg, vilket kan göra att både du och barnet mår illa. Barnmorskan brukar därför rekommendera att man ligger på sidan när man ska sova. Det brukar även vara den ställning som känns bäst, det kan vara skönt att ha en kudde som stöder upp den tunga magen lite.
I vissa landsting görs ett extra ultraljud i vecka 32 för att kontrollera att barnet växer som det ska.'
 
Egna tankar om veckan som gått: I måndags var vi hos bm och gjorde en s.k glukosbelastning, Man dricker en sockerlösning, och efter 2 timmar så kollar man sockret, på så vis så upptäcker man graviditetsdiabetes. Det var inte det minsta roligt, eller gott. Snarare riktigt äckligt, så jag hoppas jag slipper göra det nånsin igen. Testet var okej, så ingen diabetes på mig inte. Känns ju väldigt bra. Sista arbetsveckan gick jättebra, det var en lite lugnare vecka, det passade mig utmärkt. Nu väntar 60 dagar av graviditetsledigt, innan allvaret börjar. Ska bli väldigt skönt att vara hemma och förbereda sig. Ingen förlossningsrädsla alls faktiskt, jag ser fram emot förlossningen, det ska bli kul att få gå igenom, tro det eller ej.
Nu är det inte mycket kvar som ska köpas till lill*n. Lite småsaker, som en skötväska. Nu känns det att det närmar sig med stormsteg!
2013-07-01 @ 18:06:17

RSS 2.0