Vecka 39 (38+0)

 
Bebis: Barnet väger omkring 3,2 kilo  och är ungefär 50 cm långt. Det fyller ut hela magen och är ganska tungt. Många blivande mammor längtar intensivt efter att graviditeten ska vara över. Man behöver sova och äta ordentligt för att orka med förlossningen. Om det är första barnet kan förlossningen ta upp till något dygn och det är inte ovanligt att man förlorar både en och två nätters sömn. Barnet är nu förberett för sin födelse. Det har fått mycket näring och även skydd mot vissa sjukdomar genom att det har fått moderns antikroppar. De kommer att skydda barnet den första tiden innan det har bildat egna. Barnets hjärna väger cirka 400 gram. Den utvecklas hela tiden och kommer inte vara helt färdig förrän barnet är runt två år. Tånaglarna har vuxit ut nu 

Kroppen:  Bestäm dig för att du är klar att föda ditt barn! Nu är du klar med förberedelser och du är redo. Känslomässigt känner man ofta blandade känslor, man är otålig samtidigt som man kan känna rampfeber.
Livmodertappen har i regel börjat mogna och mjukats upp för att underlätta förlossningsarbetet, i vissa fall försvinner den helt. Slemproppen kan lossna, men det är ingen garanti att förlossningen är på gång. Om den lossnar i tidigt skede kan den till och med återbildas. Slemproppen bildas i vecka fyra för att skydda ingången till livmoderhalsen. Den kan vara alltifrån genomskinlig i en geléaktig konsistens till brun-, röd- eller grönfärgad. Den kan även komma ut i små omgångar och vissa märker inte ens av den.
 
Egna tankar om veckan som gått: Vi var hos barnmorskan i onsdags. Allt var i sin ordning, bebis hjärta klappade på i 134slag/minut. Vi gjorde en sammanställning av hur jag upplevt graviditeten, och vi skrev ner önskemål inför förlossningen i journalen. Jag ska skriva ett förlossningsbrev oxå. Det känns pirrigt att det börjar närma sig nu, man har ju väntat på det så länge nu, och nu är snart tiden inne. Känns underbart och lite pirrigt samtidigt. 
Jag sover dåligt nu, nästan varje natt, vaknar av värk i magen eller av att bebis sparkar på mina revben. Svårt att somna om, och dessutom alltid kissenödig. Varmt är det oxå. Jag tycker det är dags för lilla bebis att titta ut nu. 


Vad Har Du På Hjärtat!?


Kommentera inlägget här:

Berätta för mig vad du heter!:
Vill du bli ihågkommen?

Din Mailadress: (som såklart bara jag kan se)


Din Bloggadress:


Vad vill du säga då?:


Trackback
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...