Vecka 37 (36+0)

 
Bebis: Nu betraktas barnet som fullgånget, det vill säga att det är färdigt att födas, mellan vecka 37 och 42. Det väger ungefär 3 kilo och är cirka 48 centimeter långt. De allra flesta barn har vänt sig med huvudet nedåt. Ibland har huvudet sjunkit ner ordentligt i bäckenet och då brukar barnmorskan säga att det har blivit fixerat. Det betyder att barnet har sjunkit ner så långt att huvudet inte går att rucka på utifrån. Om barnet ligger med stjärten nedåt, så kallad sätesbjudning, brukar man få komma till förlossningsavdelningen för ett försök att vända barnet. Om det inte lyckas diskuterar man med läkaren vilket som är det bästa sättet för barnet att födas, på vanligt sätt eller med kejsarsnitt.

Kroppen: Livmodern sjunker nu något och ger mer plats åt magen och lungorna. I gengäld kan trycket på urinblåsan bli starkare och man måste kanske kissa oftare. Barnmorskan mäter tillväxten och lyssnar på barnets hjärtljud. Normalkurvan för symfys-fundusmåttet ligger vid denna tidpunkt mellan 31-37.
Hos förstföderskor brukar huvudet snart fixera sig i bäckeningången. Ligger barnet med stjärten neråt kommer man att vilja göra ett försök att vända barnet. Hos omföderskor är det vanligt att huvudet förblir mer rörligt innan det slutligen fixeras.

Egna tankar om veckan som gått: Jag känner nu av längre och intensivare sammandragningar, det märks att vi går in i slutskedet av graviditeten. Man tänker liksom att "nu är det ca tre veckor kvar", när det lika gärna skulle kunna vara 5 veckor, eller 1 vecka, vem vet hihi :-). I tisdags var vi hos bm, lill* skrutten ligger nu med huvudet ner, men inte fixerad än. Jag har inte märkt av att h*n vänt sig ens, men det har h*n i alla fall gjort, känns bra, hade inte velat vara med om ett vändningsförsök. Annars mår vi som föregående vecka typ, tungt och jäkligt är det, men nu är det snart över, tur det.
Vi fick köpt en fin skötväska i förra veckan, så nu är det färdigt oxå. Spjälsängen är bäddad, och även skötbordet är redo för att användas. Nu kan du komma när du vill, lilla skatt 


Vad Har Du På Hjärtat!?


Kommentera inlägget här:

Berätta för mig vad du heter!:
Vill du bli ihågkommen?

Din Mailadress: (som såklart bara jag kan se)


Din Bloggadress:


Vad vill du säga då?:


Trackback
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...